Inštrukcije tehničnega naravoslovja

POMEMBNO OBVESTILO: Trenutno sem dosegljiv le preko emaila: winstrukcije@gmail.com
TERMINI SEVEDA POTEKAJO NORMALNO NAPREJ :)

POHITI ;) 24 x 45 min paket še dodatno znižan, iz 209 EUR -> 188 EUR!!!

Arhitektura je znanstvena, tehnična in umetniška disciplina, ki se posveča ustvarjanju okolja, ki je primerno za človeško prebivanje in delovanje ter razmišljanju o vprašanjih, ki so s tem povezana. V svoji teoriji in praksi je zmožna povezati tri temeljna načela, ki jih je pred več kot 2000 leti zapisal že Vitruvij, na način, da lahko kot rezultat tega povezovanja nastane kakovostna prostorska rešitev in kakovostno bivalno okolje. To so načela trdnosti, uporabnosti in lepote. Opredelimo jih lahko tudi kot nosilne elemente arhitekture. Vsi trije elementi so v arhitekturi med seboj neločljivo povezani. Lepota oziroma estetski moment ni okrasni dodatek uporabnega in trdno zgrajenega objekta. Je tisti integralni del zahtev po trdnosti in uporabnosti, ki ju povezuje v neločljivo stavbno in okoljsko enoto, ki jo lahko opredelimo kot kakovostno prostorsko rešitev in kakovostno bivalno okolje.

povzeto po: wikipedia


Arhitektura je ena tistih dejavnosti, za katere je značilno, da si vedno znova skuša postaviti temeljna načela, ki naj bi jim sledila in jih teoretsko utemeljiti.

Beseda arhitektura izvira iz besede arhitekt, oziroma iz latinske besede architectus, ki izhaja iz stare grščine, ἀρχιτέκτων (arhitekton): ἀρχι- (árhi-) in τέκτων (tékton). Prva izhaja iz glagola ἄρχειν (àrhein), ki pomeni 'biti prvi, biti na začetku, voditi, začeti', druga pa 'tesar, mizar' ali pa bolj generično 'mojster, obrtnik, graditelj'. Sestavljena beseda arhi-tekton torej pomeni 'prvi obrtnik',[1] 'glavni graditelj'.

Beseda τέκτων izvira iz sanskrta, taksan, in se je prvotno nanašala na tesarstvo oziroma na uporabo sekire. V Iliadi (IL. 5.59) in v Odiseji (OD. 21.43) Homer še govori o tektonu kot tesarju, a kasneje se je pomen besede razširil. Tekton ni pomenilo več samo mizarja ali tesarja ampak bolj splošno, graditelja. V fragmentu št.111 pesnica Sapfo (630-590 pr. n. št.) uporablja besedo tekton na zanimiv način, in sicer tekton postane pesnik. Fragment spada pod skupino verzov z imenom Epitalamia, ki je ime za pesmi, ki so jih Grki peli na porokah. Tekton je del zbora, pesnik, ποιητής (poietes).Novice in zanimivosti iz sveta arhitekture ...

www.winstrukcije.com statika trdnost konstruiranje 24ur.com Trump Putin


dodal: 03.08.2018, Jernej   

Tovorne ladje spreminjajo v luksuzne domove

avtor:  Neža Mrevlje

tags: arhitektura domovanje bivanje oblikovanje stabilnost zelenje ponovna uporaba naselje sistem družba nizozemska

Da so nekdanje tovorne ladje lahko luksuzni domovi, v katerih je poskrbljeno tudi za zelenje, dokazujejo nizozemski ustvarjalci, ki se ukvarjajo s tovrstnim trajnostnim stanovanjskim konceptom.


Med 14 in 16 tovornih ladij bo s tem, ko se bodo pojavile v vlogi domovanj, dobilo novo življenje. V sodelovanju med arhitekturnim studiem Komma, Kees Macelis, krajinskih arhitektom Buro Poelmans Reesink in lokalnimi oblastmi namreč nastaja pilotni projekt Marine-doc Estate, ki naj bi ponudil posebno stanovanjsko sosesko.


Za nova bivališča, umeščena med zelenje, bodo uporabili nizozemske tovorne ladje, ki so svoje ekonomsko življenje na vodi že odslužile, po načelih kroženja pa bodo lahko tako ponudile nadaljnje zavetje na kopnem.


Nizozemski koncept bivanja, za katerega imajo njegovi načrtovalci ambicije, da prestopi meje, v ospredje postavlja tudi pomen skupnosti. Za tovrstna naselja bodo poiskali bujne naravne terene v bližini odprtih voda, zgrajeno okolje pa naj bi po eni strani zagotavljalo zasebnost, a hkrati oblikovalo skupnost.


Preobrazba nekdanjega plovila se bo odvijala po postavitvi na izbrano lokacijo, kjer bodo prvotne kovinske konstrukcije s predelavo spremenili v prijetne bivalne prostore. Čeprav bodo nekatere "navtične" prvine v domovanjih ohranili, pa se bodo ta tudi razlikovala glede na velikost in oblike posamezne nekdanje ladje.


Dolgo površino bodo v posamezne prostore razčlenili s predelnimi stenami. Novi domovi pa bodo imeli tudi velik strešni vrt, ki bo omogočil razgled na okoliš.


Uresničitev projekta je načrtovana za to leto, vendar pa lokacije njeni snovalci še ne izdajajo.

 • Okolica ...
  Okolica ...
 • Okolica ...
  Okolica ...
 • Notranjost ...
  Notranjost ...
 • Terasa ...
  Terasa ...
 • Tloris prostorov ...
  Tloris prostorov ...

originalni članek se nahaja tukaj: link


dodal: 17.07.2018, Jernej   
ODPRTJE RAZSTAVE POVOJNE JUGOSLOVANSKE ARHITEKTURE V NEWYORŠKI MOMI

Razstava o jugoslovanski arhitekturi med letoma 1948 in 1980 v newyorškem muzeju sodobne umetnosti (MoMA) bo prinesla boljše razumevanje pomembnega, vendar premalo proučenega poglavja zgodovine arhitekture svetovne ureditve v obdobju hladne vojne, je ob njenem včerajšnjem odprtju izjavil kustos postavitve Mario Stierli.


"Z vidika sodobnosti pa bo razstava opomnik, da lahko arhitektura cveti le, ko obstaja širše družbeno razumevanje njene moči za preobrazbo in dvig družbe ter kakovosti življenja, ki jo ponuja svojim državljanom," so še besede kustosa razstave Maria Stierlija z naslovom H konkretni utopiji: Arhitektura v Jugoslaviji, 1948–1980, ki bo v slovitem newyorškem muzeju MoMA na ogled do 13. januarja.


dodal: 07.07.2018, Jernej  

Architects around the world are capitalising on the versatility of bamboo, so we've selected eight of the best homes that incorporate the material, including a prefabricated social housing project in Mexico and a holiday home on stilts in Sri Lanka.dodal: 04.07.2018, Jernej   

Big and impressive numbers are the order of the week here at Architecture & Design as Editor David Wheeldon counts down the top news stories of the week. Stories covered include:

• 36 Australian projects shortlisted for 2014 World Architecture Festival Awards http://www.architectureanddesign.com.... 

• BVN Donovan Hill announce 16 new appointments, demonstrates support for gender equality http://www.architectureanddesign.com.... 

• SA Architecture Awards announced - SAHMRI by Woods Bagot cleans up in 2014 http://www.architectureanddesign.com.... 

• 8 Australian projects shortlisted for world interior design awards http://www.architectureanddesign.com.... 

• 12 Aussie bars and restaurants make international design awards shortlist http://www.architectureanddesign.com....


dodal: 04.07.2018, Jernej   
50 Planning Terms & Concepts All Architects Should Know

09:30 - 28 June, 2018

tags planning, rules, life, modern, architecture, city, concept, easy, smooth, knowledge, design, ...

As architects, we often use a niche set of words that are sometimes unnecessarily complex and confusing to our non-architect friends. In 2015 we compiled a list of these, ranging from “typology” to “Blobitecture.” Here we’ve rounded up 50 urban planning terms that might be a bit less familiar but just as important to know.


From weird portmanteaus such as “Boomburb” to cute-sounding acronyms such as "YIMBY", here is a fun A to Z in urban planning language that will make future collaboration easier ...

arhitektura fakulteta statika trdnost 24ur com winstrukcije beton nosilnost les obtežba stalna koristna moment sila vektor smer rtvslo trump putin koreja russia america great moscow washington slovenia greda program nosilec plošča armiran beton internet google inštrukcije